fbpx

Kohdun laskeuma

Mikä kohdunlaskeuma on ja millaisia oireita se aiheuttaa?
Miljoonat naiset ympäri maailmaa kärsivät erilaisista lantionpohjaan liittyvistä ongelmista ja jopa puolelle kehittyy gynekologinen laskeuma jossain vaiheessa elämäänsä. Näistä vain 10-20% hakeutuvat hoitoon vaivan vuoksi. 

Vaikka laskeuma ei ole vaarallinen, ovat sen negatiiviset vaikutukset elämänlaatuun, työkykyyn sekä hyvinvointiin tiedossa. Lantionpohjan vaivat rajoittavat usein myös naisten aktiivisuutta mm. urheiluharrastuksissa sekä seksielämässä. Vaivojen ehkäisy ja jo ilmenneiden ongelmien hoitaminen on erittäin tärkeää. Naisilla on noin 12% elinikäinen riski joutua leikkaushoitoon laskeuman vuoksi.

Ihannetilanteessa lantionpohjan kunnosta huolehditaan hyvissä ajoin ennen mahdollisten vaivojen ilmaantumista, jolloin riski laskeuman syntymiseen pienenee.

kohdun laskeuma artikkeli

Mikä kohdun laskeuma on ja millaisia oireita se aiheuttaa?

Gynekologinen laskeuma on niin kutsuttu lantionpohjan pullistuma, joka pullistuu emättimeen tai joskus myös sen ulkopuolelle. Laskeuma syntyy, kun lantionpohjan lihas- ja sidekudosrakenne heikkenee ja sen seurauksena synnytinelimiä sekä muita lantionpohjan elimiä kannattava tuki pettää. 

Yleisimmiksi riskitekijöiksi on tunnistettu ylipaino, raskaan ruumiillisen työn tai kroonisen yskän/astman aiheuttama toistuva vatsaontelon paine, yksilöllinen sidekudosheikkous(perimä), raskaudet ja synnytykset, ikääntyminen sekä aiemmat leikkaukset.

Erilaiset laskeumat jaotellaan sen mukaan, mikä osa on laskeutunut emättimeen tai sen ulkopuolelle.

Laskeumatyypit ja niiden oireet.

Iltaa kohti yltyvä paineen tunne alavatsalla, alavatsan ja alaselän ajoittaiset kiputilat, virtsankarkailu, ulostamisen ongelmat, alapäässä tuntuva kipu ja kirvely sekä joskus myös yhdyntäkivut ovat yleisimpiä laskeumaan liittyviä oireita. Oireet kuitenkin vaihtelevat laskeuman tyypistä riippuen. Lievä laskeuma voi olla myös oireeton.

Laskeumatyyppejä ovat, kohdunlaskeuma, virtsarakon laskeuma (cystocele) ja peräsuolen laskeuma (rectocele). Joskus laskeuma saattaa johtua vain yhdestä pullistumasta, mutta toisinaan saattaa useampi osa  pullistua samaan aikaan.

Kohdun laskeuma

Kohdun laskeumaa kutsutaan descensus tai prolapsus uteriksi, riippuen laskeuman asteesta.

Laskeuma syntyy, kun kohdun kannatinsiteet löystyvät ja kohtu pääsee laskeutumaan emättimeen. Kohdunlaskeumia on useita eri asteisia, ja pahimmillaan koko kohtu saattaa pullistua ulos emättimestä. Tästä käytetään nimitystä täydellinen kohdunlaskeuma (prolapsus uteri totalis).

emättimen etuseinän laskeuma

Virtsarakon- eli emättimen etuseinämän laskeumassa virtsarakon puoleinen emättimen seinä voi pullistua ulos.

Tyypillisimpiä oireita ovat erilaiset virtsaamiseen liittyvät ongelmat, kuten tihentynyt virtsaamistarve, virtsankarkailu, virtsasuihkun heikentyminen, virtsarakon tyhjentämisen vaikeus, sekä joskus myös toistuvat virtsatieinfektiot.

emättimen takaseinän laskeuma

Peräsuolen- eli emättimen takaseinämän laskeumassa peräsuolen puoleinen emättimen seinämä laskeutuu.

Tyypillisin oire on ulostamisen hankaluus, jonka onnistumista joutuu mahdollisesti auttamaan kädellä/suihkulla.

Miten lantionpohjan ongelmia ja kohdun laskeumia voidaan ehkäistä?

Huolehdi lantionpohjan lihasten kunnosta.

Lantionpohjan lihaksisto kannattelee kaikkia sisäelimiä, eli isoa osaa ihmisen painosta. Suurin osa lantionpohjan lihaksista on tahdonalaisia lihaksia, joihin voimme itse vaikuttaa. Säännöllisellä ja aktiivisella lantionpohjan lihasjumpalla voidaan niin ennaltaehkäistä, kuin lievittääkin laskeumien aiheuttamia vaivoja.

Oikeanlainen harjoittelutekniikka on tässä, niin kuin muissakin lihaskunto lajeissa tärkeää, joten on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja käyttää hänen antamiaan ohjeita ja opastusta apunaan. Vaikka alkuun tuntuisikin, että lihakset ovat hukassa eikä tuloksia synny, kannattaa silti jatkaa. Usein jo kuukauden säännöllisen harjoittelun jälkeen alat huomata positiivisia vaikutuksia. 

Lantionpohjan harjoituksista on hyötyä kaiken ikäisille, joten koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Hyvä hoito raskauden- ja synnytyksen aikana, sekä niiden jälkeen.

Raskausaikana lantionpohjan lihakset kannattelevat sisäelinten lisäksi myös lapsen, lapsiveden, istukan sekä kohdun painoa. Kovemman rasituksen vuoksi lihakset venyvät ja antavat periksi kohdun kasvaessa. Pitkäkestoinen paine ja hormonaaliset muutokset heikentävät lihasten voimaa ja kestävyyttä. Lihasharjoittelua tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen synnytystä, jotta toipuminen synnytyksen jälkeen olisi mahdollisimman nopeaa. Hyvästä lantionpohjan lihasten hallinnasta on hyötyä myös synnytyksessä.

Vaikka alatiesynnytykset ovatkin yksi laskeumien riskitekijöistä, ei suurimmalle osalle alateitse synnyttäneistä kuitenkaan koskaan ilmaannu laskeumaa. Myöskään sektiolla ei voida estää laskeumia tai virtsankarkailua, sillä pelkkä raskauden aiheuttama paino lantionpohjassa on yksi riskitekijöistä. 

Tiedettävästi vauvan suuri koko naisen lantioon nähden, sekä imukuppi- ja pihtisynnytys lisäävät riskiä laskeumaan. Ihanteellisinta olisikin, ettei vauva olisi liian suuri ja synnytys sujuisi ongelmitta. Jos synnytyksen aikana tulisikin repeytymiä emättimen tai välilihan alueelle, olisi niiden välitön tunnistaminen ja hoito erittäin tärkeää myöhempien ongelmien välttämiseksi. 

Meillä Suomessa lääkärit ja kätilöt ovat tähän erittäin hyvin perehtyneitä ja siitä johtuen vaikeiden synnytysrepeämien määrä on meillä yksi Euroopan matalimmista.

Synnytyksen jälkeen lantionpohjan lihasten kuntouttaminen kannattaa aloittaa heti, kun se on mahdollista. Jo synnytyssairaalassa annetaan opastusta ja ohjeistusta kuntoutuksen aloittamiseen.

Vältä ylipainoa.

Ylimääräinen, keskivartalolle ja vatsaonteloon kertyvä rasva lisää painetta lantionpohjan alueelle. Tämä aiheuttaa niin lantionpohjan alueen ongelmia kuin muitakin terveyshaittoja. Pitkään jatkunut ylimääräinen paino väsyttää lantionpohjaa, jolloin lihakset voivat heikentyä ja aiheutuu erilaisia oireita. Jo pienikin painonpudotus voi helpottaa lantionpohjan vaivoja merkittävästi.  Siitä johtuen ylipainoisilla laihdutus onkin yleensä ensimmäinen toimenpide ennen mahdollisia kirurgisia toimenpiteitä.

Huolehdi suolistosi hyvinvoinnista.

Ummetuksen tiedetään lisäävän riskiä laskeumille, sillä silloin suoleen kertyy ylimääräistä ulostemassaa joka saattaa venyttää etenkin emättimen takaseinämän aluetta. Myös toistuva ponnistelu ulostettaessa voi edesauttaa laskeuman ja lantionpohjan ongelmien syntyä.  Liikkumalla riittävästi, huolehtimalla riittävästä vedenjuonnista  ja kuitujen saannista voit edesauttaa suolen ja lantionpohjan terveyttä.

Milloin kannattaa hakeutua lääkärin puheille?

Gynekologin puheille kannattaa hakeutua, jos sinulla on lantion alueen vaivoja, ja epäilet mahdollista laskeumaa oireidesi syyksi. Yleensä lievemmät tai vasta alkaneet oireet saadaan hoidettua muuten kuin kirurgisilla toimenpiteillä. 

Heikkoa lantionpohjan lihasten kuntoa ei kuitenkaan voida korjata leikkaamalla, joten lantionpohjan aktiivinen kuntouttaminen on erittäin kannattavaa! Joissain tapauksissa laskeuma on kuitenkin sellainen, ettei mikään yllä mainituista keinoista helpota oireita ja laskeuma aiheuttaa merkittävää haittaa naisen elämänlaatuun. Näissä tapauksissa leikkaushoito voi olla ainoa vaihtoehto. Mikäli leikkaushoitoa ei voida heti tai lainkaan tehdä oireita voidaan helpottaa esimerkiksi rengas- tai kuutiohoidolla. Aina myöskään leikkaushoidolla ei saada optimaalisia tuloksia, ja laskeuma saattaa uusiutua. Tällöin on myös syytä hakeutua gynekologin arvioitavaksi.

Lisätietoa gynekologisista laskeumista ja niiden hoidosta löydät esimerkiksi www.terveyskylä.fi/naistalo/gynekologinen-terveys/laskeuma  tai www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_teos=&p_artikkeli=dlk00140

Suosituimmat artikkelit:

alaselkäkipu raskausaikana

Alaselkäkipu raskausaikana on yleinen vaiva

Erilaiset selkävaivat ovat hyvin yleinen ongelma raskausaikana. Alaselkäkipu on selkäranka- tai lihasperäistä, ja sille altistavat muun muassa huono lihaskunto, ylipaino ja työssä tuleva kuormitus. Alaselkäkipua voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä liikunnalla sekä huolehtimalla ergonomiasta ja lihaskunnosta.

Lue Lisää »
liitoskivut raskausaikana

Liitoskivut valmistavat kehoa synnytykseen

Raskausaikana keho muuttuu ja valmistautuu uuden elämän syntyyn. Osa odottavista äideistä kärsii häpyluuliitoksen löystymisestä aiheutuvista kivuista, joita kutsutaan liitoskivuiksi. Liitoskivut ovat vaarattomia, mutta odottajalle ikäviä ja jopa invalidisoivia. Kipuja on onneksi mahdollista helpottaa.

Lue Lisää »
kohdun laskeuma artikkeli

Kohdun laskeuma

Mikä se on ja millaisia oireita se aiheuttaa? Miljoonat naiset ympäri maailmaa kärsivät erilaisista lantionpohjaan liittyvistä ongelmista ja jopa puolelle kehittyy gynekologinen laskeuma jossain vaiheessa elämäänsä. Näistä vain 10-20% hakeutuut hoitoon vaivan vuoksi.

Lue Lisää »

Muita artikkeleita:

alaselkäkipu raskausaikana

Alaselkäkipu raskausaikana on yleinen vaiva

Erilaiset selkävaivat ovat hyvin yleinen ongelma raskausaikana. Alaselkäkipu on selkäranka- tai lihasperäistä, ja sille altistavat muun muassa huono lihaskunto, ylipaino ja työssä tuleva kuormitus. Alaselkäkipua voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä liikunnalla sekä huolehtimalla ergonomiasta ja lihaskunnosta.

Lue Lisää »
liitoskivut raskausaikana

Liitoskivut valmistavat kehoa synnytykseen

Raskausaikana keho muuttuu ja valmistautuu uuden elämän syntyyn. Osa odottavista äideistä kärsii häpyluuliitoksen löystymisestä aiheutuvista kivuista, joita kutsutaan liitoskivuiksi. Liitoskivut ovat vaarattomia, mutta odottajalle ikäviä ja jopa invalidisoivia. Kipuja on onneksi mahdollista helpottaa.

Lue Lisää »
kohdun laskeuma artikkeli

Kohdun laskeuma

Mikä se on ja millaisia oireita se aiheuttaa? Miljoonat naiset ympäri maailmaa kärsivät erilaisista lantionpohjaan liittyvistä ongelmista ja jopa puolelle kehittyy gynekologinen laskeuma jossain vaiheessa elämäänsä. Näistä vain 10-20% hakeutuut hoitoon vaivan vuoksi.

Lue Lisää »
Juoksijan venyttely

Juoksijan venyttely

Juoksijan venyttelyn on hyvä koostua tärkeimpien lihasryhmien monipuolisesta venyttämisestä:  lonkankoukistajan venytykset, pakaralihasten, reisien, pohkeiden, alaselän,

Lue Lisää »