fbpx
Raskausviikot

Kuinka erityistä aikaa raskausaika onkaan vanhemmille!

On kiinnostavaa seurata, kuinka lapsi kasvaa vatsassa ja kuinka odottavan äidin keho reagoi tähän kaikkeen. Kokosin tärkeää tietoa raskauden etenemisestä raskausviikoittain. 

Raskausviikot aloitetaan laskemaan viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Raskauden alkaminen eli hedelmöittyminen tapahtuu 14 päivää myöhemmin. Mikäli odottajan kuukautiskierto on kovin epäsäännöllinen voidaan raskauden kesto määrittää ultraäänitutkimuksen avulla.

Raskausviikot 0 - 12 - Raskauden ensimmäinen kolmannes

Raskauden ensimmäisellä kolmanneksella sikiölle kehittyvät kaikki tärkeät elimet ja rakenteet. Näillä raskausviikoilla sikiö on herkimmillään ulkoisille tekijöille, kuten esimerkiksi päihteille ja lääkkeille. Herkkyys ulkoisille tekijöille vähenee ensimmäisen kolmanneksen loppupuolella, mutta aivojen kehitys jatkuu koko raskauden sekä ensimmäisten elinvuosien ajan.

Odottavalle äidille raskauden alku on uudenlaista aikaa, johon liittyy monenlaisia muutoksia kehossa sekä hormonitoiminnan muutokset vaikuttavat myös mielentilaan ja tunteisiin.  Aluksi muutokset eivät näy ulospäin, mutta alkuraskaus on usein tunnemyrskyn aikaa.

Raskausviikot 0 - 12 - Raskauden ensimmäinen kolmannes

Vaikka raskaus ei ole varsinaisesti vielä alkanut, tämä ensimmäinen raskausviikot aloitetaan laskemaan raskautta edellisten kuukautisten ensimmäisestä vuotopäivästä alkaen.
Vaikka hedelmöittyminen tapahtuu vasta myöhemmin, kannattaa jo tässä vaiheessa toimia kuin olisi raskaana; syödä terveellisesti, nukkua hyvin, lopettaa mahdollinen tupakointi ja alkoholinkäyttö. 

Naisen munasarjoissa muodostuu munasoluja joka kuukausi. Kuukausittain naisen keho tuottaa kohdun limakalvon tarjotakseen hedelmöittyneelle munasolulle kiinnittymispaikan. Jos munasolu ei hedelmöitykkään, limakalvo tulee ulos kuukautisvuotona. Tämän jälkeen alkaa kehittyä uusi limakalvo – ja näin käy joka kuukausi. Kun vuoto on ohi, valmistautuu munasolut munasarjoissa kypsymään ja aloittamaan kierron alusta.

Toisella viikolla naisen hedelmällinen aika alkaa. Munasolu ei voi hedelmöittyä ennen ovulaatiota, mutta koska siittiöt voivat elellä useita päiviä munanjohtimissa, voi yhdyntä toisen viikon lopulla johtaa raskautumiseen.

Naisen munasolu irtoaa kuukautiskierron puolivälissä, noin kerran kuukaudessa. Munasolun irtoamishetkeä ja sen jälkeistä paria hedelmällistä päivää kutsutaan ovulaatioksi.
Irtoamisen jälkeen munasolu siirtyy munanjohtimiin, jossa hedelmöittyminen tapahtuu. Munasolu ei voi liikkua itse, mutta vetovoimallaan se vetää munanjohtimissa olevia siittiöitä puoleensa. Kilpailu alkaa, sillä vain yksi siittiöistä voi hedelmöittää munasolun.

Kolmannella raskausviikolla alkaakin alkion elämässä ensimmäinen viikko. Munasolun hedelmöittyminen kestää noin vuorokauden ja sen jälkeen solut alkavat jakautua.
Siittiön tullessa munasolun luo, munasolun pintaan tulee reikä, jonka jälkeen siittiön pää työntyy sisään ja häntä putoaa pois. Reikä umpeutuu heti tämän jälkeen, jotta muut siittiöt eivät pääse hedelmöittämään enää munasolua. Välittömästi siittiön hedelmöittäessä munasolun alkaa solujen jakautuminen. Samalla munasolu/alkio kulkeutuu kohtuun.
Alkio kiinnittyy kohdun seinämään noin 5-8 päivää hedelmöittymisen jälkeen.

Kahdeksan seuraavan raskausviikkojen aikana lasta kutsutaan alkioksi. Sen jälkeen sikiöksi aina syntymään asti.

Neljännen viikon alussa alkio on viikon ikäinen. Se on juuri kiinnittymäisillään tai kiinnittynyt kohdun seinämään.

Istukka ja ruskuaispussi alkavat kehittyä. Ruskuaispussi huolehtii ensimmäisten päivien aineenvaihdunnasta, kun istukka ei ole vielä muodostunut.

Olet raskaana, mutta et vielä tiedä sitä. Heti kun alkio on kiinnittynyt, alkaa istukkahormonin tuotanto, jota raskaustestillä mitataan. Sen määrä on kuitenkin näillä raskausviikoilla vielä niin pieni, ettei se anna välttämättä positiivista tulosta.
Tässä vaiheessa saattaa esiintyä niukkaa verensekaista emätineritettä, koska alkion kiinnittyessä limakalvoon, muutamia pieniä verisuonia saattaa rikkoontua. Tämä vuoto on kuitenkin niin pientä, ettei sitä useimmat naiset edes huomaa.

Viidennellä  raskausviikolla alkaa muodostua ihmisen alku, alkion kerrokset alkavat yhä selkeämmin eriytyä. Tällä viikolla yleensä äidit huomaavat olevansa raskaana, koska kuukautiset jäävät pois.

Viidennen raskausviikon alussa alkio on kahden viikon ikäinen ja alkio muuttuu enemmän pitkulaiseksi. Noin millin mittainen ihmisenalku kehittyy kohdun uumenissa hyvässä suojassa.

Tällä viikolla monet epäilyt mahdollisesta raskaudesta heräävät. Kuukautiset jäävät pois ja ensimmäisiä raskausoireita voi tulla pintaan. Kun huomaat olevasi raskaana, on ottaa yhteyttä neuvolaan ja varata aika ensimmäiselle käynnille. Ensimmäinen neuvolakäynti sijoittuu yleensä raskausviikoille 8-10.

Kuudes raskausviikko on alkion kehityksessä merkittävä saavutus, koska tällä viikolla aivot alkavat kehittyä ja sydän lyödä. Senpä vuoksi alkion voi jo nähdä varhaisultrassa. Kuudennella raskausviikolla alkio on jo kolme viikkoa vanha. 

Näillä raskausviikoilla äidit alkavat havaitsemaan raskausoireiden ensimmäisiä merkkejä: pahoinvointia, rintojen turvotusta, väsymystä ja jatkuvaa vessahätää.

Seitsemännen raskausviikon alussa alkio on nyt neljän viikon ikäinen. Silmien aihiot alkavat muodostua ja sisäelinten esiasteet. C-kirjaimen muotoisen alkion yhdessä päässä on pää ja toisessa häntä. Tällä viikolla myös sydän alkaa sykkiä verta.

Äidille tämä on suurien tunteiden ja mielialojen ailahtelevuuden täyttämää aikaa. Tutkijoiden mukaan hormoneilla on tähän vaikutusta, mutta myös esimerkiksi keskenmenon riski voi varjostaa raskauden tuomaa onnea. Kaikenlaisia tunteita pyörii mielessä ja tuntuu, että tunteet rullaavat vuoristorataa. Hormonien lisäksi on varmasti muitakin syitä, onhan naisen elämä suurten muutosten edessä. Joten ihan kaikkia tunnemyrskyjä ei kannata laittaa hormonien piikkiin. Mielialanvaihtelut ovatkin hyvin yksilöllisiä.

Kahdeksannen raskausviikon alussa alkio on viiden viikon ikäinen ja noin 9-14mm pitkä. Näiden raskausviikkojen aikana alkio on kasvanut jo noin sentin mittaiseksi ja sen sydän lyö kiivasta tahtia. Usein ensimmäinen neuvolakäynti sijoittuu 8-10 viikoille.

Äidillä saattaa olla jo kovastikin väsymystä, joten kannattaa antaa aikaa nukkumiselle ja levähtämiselle. Voi olla, että ennen niin yökyöpeli nainen meneekin nyt jo aikaisin yöunille. Myös muut raskausoireet kuten esimerkiksi pahoinvointi voivat edesauttaa väsymyksen tunnetta.

Yhdeksännellä raskausviikolla noin 15-22 millimetrin kokoinen alkio alkaa muistuttaa jo ihmistä. Alkio on nyt kuuden viikon ikäinen. Aivot kasvavat nopeasti ja myös sormet, varpaat ja kyynärpäät alkavat kasvaa. Alkio alkaa näyttää jo pieneltä ihmiseltä, vaikka ei olekaan vadelmaa suurempi.

Kohtu alkaa kasvaa ja äidillä saattaa olla kivun tuntemuksia pieninä pistävinä kipuina vatsassa. Huimaus on myös aika tavallinen oire näillä viikoilla erityisesti jos nouset seisomaan liian nopeasti tai seisot kauan paikoillaan. Tämä johtuu yleensä väliaikaisesta verenpaineen laskusta ja siitä, että elimistössäsi virtaa nyt tavallista enemmän verta.

Kymmenennen raskausviikon alussa alkio on seitsemän viikon ikäinen. Tällä viikolla alkio tekee jo ensimmäiset refleksinomaiset liikkeensä, mutta äiti ei niitä vielä pysty tuntemaan. Kasvojenpiirteet kehittyvät ja tulevat selkeämmiksi, pituuskasvu jatkuu ja lihakset ja rustot muuttuvat kovemmiksi ja sisäelimet kehittyvät. 

Ensimmäinen lääkärikäynti tehdään yleensä viikolla 10-12. 

Äidillä pahoinvointi voi alkaa jo helpottaan, mutta väsymys voi olla vielä valtava, koska keho joutuu työskentelemään kovasti kasvattaessa uutta elämää sisällään.

Raskausviikolla 11 sikiö on 8 viikon ikäinen ja 33-41mm pitkä ja painaa noin 2,5 – 4g.
Kaikki rakenteet ovat nyt muodostuneet valmiiksi ja aletaan puhua alkion sijaan sikiöstä. Sormet ja varpaat näkyvät jo selkeästi ja käsivarret ja jalat ovat jo lähes oikeilla paikoillaan. Aivot alkavat hiljalleen saada sikiön liikkeet hallintaan ja myös pissaaminen alkaa kun vasta kehittyneet munuaiset alkavat tuottaa virtsaa.

Äidillä voi alkaa tuntumaan, että housut alkavat kiristämään tai rintaliivit eivät enää mahdukaan ja toisilla taas ei huomaa mitään muutosta. Muutokset raskauden aikana ovat aina yksilöllisiä.
Kohtu on nyt noin greipin kokoinen.

Raskausviikolla 12 sikiö on 9 viikon ikäinen ja 41-52mm pitkä ja painaa noin 5-10g. 

Kahdennellatoista raskausviikolla sisäelimet alkavat toimia ja sikiön liikkeet muutuvat yhä enemmän tahdonalaisiksi. Raskausajan ensimmäinen virallinen ultraäänitutkimus voidaan tehdä raskausviikoilla 11+0 – 13+6, jos perhe haluaa osallistua kromosomipoikkeavuuksien seurantaan. Mikäli ei halua osallistua, voidaan ultra tehdä myös 14+0 raskausviikon jälkeen.

Sikiön silmät ovat kiinni, hampaan alut muodostuvat, pään kasvu hidastuu muuhun vartaloon nähden ja maksa, suolisto ja keuhkot alkavat toimia.

Kohtu voi alkaa painamaan jo virtsarakkoa ja sen vuoksi äidin on käytävä pissalla useammin. Sikiö liikkuu jo paljon, mutta äiti ei vielä tunne liikkeitä. Kohtu saattaa jo tuntua heti häpyluun yläpuolella. Olo saattaa tuntua turvonneelta ja tukalalta ja joskus myös ummetus vaivaa. Tämä johtuu usein hormoneista, joiden vaikutuksesta lihakset rentoutuvat myös ruuansulatuskanavassa, jolloin ruoka kulkee suoliston läpi hitaammin. Tähän vaivaan on olemassa apteekista saatavia tuotteita tai voit kokeilla kuidun lisäämistä ruokavalioon ja runsaamman nesteen nauttimista. Myös liikunta auttaa ummetuksen hoidossa.

“Vaikka vatsa kasvaa niin tuki pysyy,kiitos tämän valmennuksen. Ei ole selkäkipuja näkynyt ja ryhti pysyy hyvänä.
Valmentaja tekee työtä sydämellä,sen näkee ja kokee. Kiitos kannustuksesta ja tsempeistä!”

Asiakas Vahva raskaus-valmennuksesta
5/5

Raskausviikot 13 - 24 - Raskauden toinen kolmannes

Raskauden toisella kolmanneksella vauva kasvaa voimakkaasti ja sen elinjärjestelmät kypsyvät.

Fyysisesti nämä raskausviikot ovat yleensä suhteellisen helppoa aikaa. Alkuraskauden pahoinvointi ja väsymys monella odottavalla äidillä helpottavat eikä kohtu ole vielä niin suuri, että rajoittaisi liikaa arkisia toimia tai liikkumista.

Raskausviikot 13 - 24 - Raskauden toinen kolmannes

Raskausviikon 13 alussa sikiö on 10 viikon ikäinen, noin 52mm pitkä ja painaa noin 10-20 grammaa. 

Raskauden ensimmäinen kolmannes on nyt ohi ja moni raskaana oleva tuntee helpotuksen tunnetta, koska suurin osa keskenmenoista tapahtuu ensimmäisen kolmanneksen aikana, joten suurin riski on nyt ohi. 

Sikiö alkaa näyttää pieneltä lapselta, vaikka se onkin vasta muutamia senttejä pitkä. Monet tärkeimmät sisäelimet ovat suurimmaksi osaksi kehittyneet, minkä vuoksi keskenmenon riski pienenee. Lapsen sukupuolen selvittäminen tässä vaiheessa on vielä vaikeaa, vaikka ulkoiset sukupuolielimet alkavatkin kehittyä.  

Näillä raskausviikoilla pahimmat raskausoireet kuten pahoinvointi ja väsymys alkavat usein helpottamaan ja äidistä saattaa tulla esiin uusia piirteitä, kuten esimerkiksi pesänrakennusvietti ja puuhakkuus. Pesänrakennusvietistä puhutaan, kun äiti alkaa järjestellä kotia ja tehdä tilaa uudelle jälkikasvulle ja hänen tarvikkeilleen.
Myös selkäsärkyä saattaa esiintyä, koska hormonit löysyttävät luustoa ja niveliä ja kohtu tarvitsee tilaa lantiossa.

Raskausviikon 14 alussa sikiö on 11 viikon ikäinen, n 8,5cm pitkä ja painaa noin 35g. 

Seuraavat viikot ovat kasvamisen ja kehittymisen aikaa. Sisäelimet jatkavat valmistautumistaan tuleviin tehtäviin, varpaiden ja sormien kynnet ovat jo kehittyneet ja lapsella on jo hiuksia ja kulmakarvoja. Sikiö kasvaa voimakkaasti ja liikkuu paljon. Sikiö tuntee myös äidin liikkeet ja esimerkiksi kohtua painaessa, sikiö säpsähtää ja liikahtaa.

Tulevilla raskausviikoilla on erittäin tärkeää, että äiti huolehtii myös omasta hyvinvoinnistaan.

Raskausviikon 15 alussa sikiö on 12 viikkoa vanha, 10cm pitkä ja painaa noin 50g. 

Liikkeet on kehittynyt jo hallitummaksi ja näillä viikoilla äiti voi jo alkaa tuntea sikiön liikkeitä. Pää on edelleen iso suhteessa muuhun vartaloon. Sikiö nielee jo lapsivettä ja pissaa sen myöhemmin ulos. Istukka puhdistaa lapsivedestä kuona-aineet ja lapsivesi uudistuukin joka kolmas tunti. Sikiö opettelee myös hengittelemään sisään ja ulos pieniä määriä lapsivettä, jotta keuhkot kehittyisivät oikein. Sikiön sydän pumppailee verta hurjia litramääriä jo, 28 litraa joka päivä. Jos tunnet “kuplintaa” vatsassa, ne voivat olla sikiön höyhenenkevyitä liikkeitä. Usein äiti ei vielä tunne liikkeitä, mutta sekin on yksilöllistä.

Näillä raskausviikoilla joillekin äideille voi ilmestyä vatsan iholle tumma viiva navasta alaspäin häpykarvoitukseen asti. Sitä kutsutaan linea negraksi ja se häviää yleensä synnytyksen jälkeen.

Raskausviikon 16 alussa sikiö on 13 viikkoa vanha, 12cm pitkä ja painaa noin 100g.

Sikiön vartalo kasvaa nyt kovaa vauhtia, jalat pitenevät, luusto vahvistuu, lihakset vahvistuu ja pian voit tuntea sikiön liikkeet. Kannattaa muistaa kuitenkin, että liikkeiden tuntemiseen vaikuttaa moni asia kuten esimerkiksi kohdun muoto, istukan sijainti ja lapsen asento.

Ensisynnyttäjät eivät monesti osaa yhdistää “kuplivaa” tunnetta sikiön liikkeisiin. Kohtu alkaa olla jo hyvän kokoinen noin 250g painava ja se sisältää noin 2,5dl lapsivettä. 

Sikiö kasvaa ja voimistuu nyt päivä päivältä ja on erittäin tärkeää, että äiti kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon sekä veden juontiin.

  • Syö runsaasti kasviksia ja hedelmiä, vähintään puoli kiloa päivässä, koska sikiö tarvitsee niistä saatavia vitamiineja ja sinä kuituja.
  • Juo vettä vähintään 2 litraa päivässä. Tarvitset nestettä mm. turvotuksen ja ummetuksen ehkäisemiseksi ja vesi on paras janojuoma.

Raskausviikon 17 alussa sikiö on 14 viikkoa vanha, 16cm pitkä ja painaa noin 135g.

Sikiö liikkuu vilkkaasti kohdussa ja raajojen lihakset voimistuvat. Liikkeet muuttuvat koko ajan koordinoiduiksi ja sikiö alkaa tutkia raajoillaan ympäristöään. Jalat saavuttavat kädet kehityksessä ja ovat jo jatkossa pidemmät kuin kädet. Suoliston toiminta on alkanut ja osa sikiön pissaaman ja nielemän lapsiveden jäteaineista kertyy sikiön suolistoon ja tulee syntymän jälkeen kakkana ulos.

Äidillä voi alkaa näillä viikoilla jo tuntumaan ns. liitoskipuja nivusissa. Kipu saattaa säikäyttää, mutta yleensä ei ole aihetta huoleen. Kipuun voi olla monia syitä, esimerkiksi jänteet, jotka kiinnittävät kohdun lantioon ja joutuvat venymään, saattavat äkkinäisissä liikkeissä tai vaikka aivastaessa kipeytyä. Kipu saattaa hellittää kun taivutat vartaloa eteenpäin.

Raskausviikon 18 alussa sikiö on 15 viikkoa vanha, 17cm pitkä ja painaa noin 180g.

Luusto kehittyy vilkasta vauhtia ja sikiö kasvaa sekä kokoa, että painoa. Kasvu ja ruston kehittyminen luiksi jatkuu.

Äiti tarvitsee nyt hellyyttä ja huolenpitoa. Tässä vaiheessa raudanpuutos voi ilmetä väsymyksenä ja siksi neuvolakäynneillä seurataankin äidin hemoglobiiniarvoja. Raudan tuottaminen äidille ja loppuraskaudessa myös vauvalle vaatii rautaa. Ravinnosta raudan imeytyminen on hyvin yksilöllistä, joten miettikää neuvolassa yhdessä, olisiko mahdollinen rautalisä tarpeen.

Raskausviikon 19 alussa sikiö on 16 viikkoa vanha, 18cm pitkä ja painaa noin 220g.

Sormenpäihin ja varpaisiin alkaa muodostua yksilölliset varpaan- ja sormenjäljet kaarineen, uurteineen, johon vaikuttaa genetiikka, mutta myös kohdun ympäristötekijät kuten paine, sikiön asento, lapsiveden koostumus jne. Edes identtisillä kaksosilla ne eivät ole samanlaiset. 

Sikiö harjoittelee edelleen imemisliikkeitä ja nielee samalla lapsivettä. Suolistoon kertyy hiljalleen jäteaineita, kuten kuolleita soluja ja ruoansulatusnesteitä ja tästä muodostuu syntymän jälkeen ensimmäinen uloste eli tervakakka.

Sikiö alkaa olla jo niin iso ja vahva, että alat pikkuhiljaa tuntemaan sen liikkeet ja potkut.

Rakenneultra lähestyy, se tehdään yleensä viikoilla 20-21.

Raskausviikon 20 alussa sikiö on 17 viikkoa vanha, 21,5cm pitkä ja painaa noin 250g.

Munasarjat ja kivekset kehittyvät vinhaa vauhtia. Tytöillä munasoluja kehittyy valtava määrä, mutta niiden lukumäärä laskee jo ennen syntymää ja teini-iässä tytöillä on munasoluja jäljellä noin 400 000. Pojilla kivekset kehittyvät vatsaontelossa, josta ne sitten myöhemmin ennen syntymää laskeutuvat kivespusseihin.

Pidä itsestäsi hyvää huolta niin henkisesti kuin fyysisestikin. 

Mitä enemmän harrastat liikuntaa ja lihaskuntoa, sen paremmin kehosi kestää raskauden tuomat muutokset. Fyysisellä kunnolla on merkitystä myös synnytyksessä, sillä ensisynnytys voi olla pitkä ja rankka. Mitä paremmassa kunnossa olet, sitä paremmin kestät myös pitkänkin synnytyksen tuoman rasituksen sekä palaudut synnytyksestä nopeammin. Liikunta vaikuttaa myös mielialaan positiivisesti.

Raskausviikon 21 alussa sikiö on 18 viikkoa vanha, 25cm pitkä ja painaa noin 325g.

Raskaus alkaa olla laskennallisesti nyt puolivälissä. 

Tyttösikiöillä kohtu kehittyy valmiiksi ja emätin alkaa muodostua. Voidemainen vahakerros eli lapsenkina alkaa hiljalleen peittää sikiön ihoa. Valkoinen, tahmaisen tuntuinen lapsenkina on öljyistä ja sillä on tärkeä tehtävä. Se suojaa sikiötä ja syntynyttä lasta infektioilta ja tekee sikiön ihosta liukkaan synnytyksessä, jolloin sikiön on helpompi kulkea ahtaan synnytyskanavan läpi. Syntymän jälkeen lapsenkina imeytyy sikiön ihoon parissa tunnissa.

Sikiöllä alkaa olla uni- ja valvevaiheita, kun olet liikkeessä sikiö nukkuu ja kun pysähdyt tai olet paikallasi, sikiö herää. Usein huomaat tämän esimerkiksi nukkumaan mennessäsi.

Lepoaineenvaihduntasi on nyt 20% vilkkaampi kuin tavallisesti. Olo voi tuntua lämpimältä ja sinua saattaa hikoiluttaa yöllä, mutta tämä on normaalia ja kuuluu asiaan. Muistathan juoda riittävästi!

Raskausviikon 22 alussa sikiö on 19 viikkoa vanha, 26cm pitkä ja painaa noin 400g.

Sikiö on näillä viikoilla aktiivinen ja liikuskelee lapsiveden ympäröimänä paljon. Sikiö on kasvanut pituuttaan ja on vielä laihanlainen, koska rasvakerros on vielä ohut. Sikiöllä on uni- valverytmiä ja saatat jo tunnistaa sitä. Usein sikiö ei haluakkaan alkaa nukkumaan silloin, kun sinua nukuttaisi. 

Tarkkaile omaa vointiasi, sillä raskausmyrkytyksen oireet ilmestyvät usein näihin aikoihin. Raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian tyypillisimpiä oireita ovat korkea verenpaine, voimakas turvotus, jyrkkä painonnousu ja päänsärky. Pre-eklampsiaa esiintyy noin 5-10% raskauksista. Jos epäilet, ettei kaikki ole kunnossa, ota yhteyttä neuvolaan, jossa tilanne voidaan tarkistaa.

Raskausviikon 23 alussa sikiö on 20 viikkoa vanha, 27cm pitkä ja painaa noin 450g.

Sikiö alkaa jo liikutella silmiään ja heilutella käsiä ja jalkojaan vimmatusti. Saatat tuntea liikkeet jo hyvinkin selvästi. Jalkojen ja käsien lihakset voimistuvat, jolloin liikkeetkin tuntuvat voimakkaammin. Pojilla kivekset alkavat laskeutua kohti kivespusseja.

Saatat huomata raskausarpia, kun ihosi yrittää sopeutua ja pysyä kasvavan kohdun tahdissa. Raskausarpia syntyy, kun iho venyy ja ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Raskausarvet ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat synnytyksen jälkeen.

Muistathan, että potkujen tuntemukset ovat jokaisella yksilöllisiä ja siihen vaikuttaa istukan paikka, kohdun ja lapsen asento jne. Älä vertaa omaa raskauttasi muihin, vaan nauti sinun ja vauvasi yhteisestä matkasta!

Jos lapsesi syntyisi tällä viikolla, se olisi pikkukeskonen. Sillä olisi paljon isoja haasteita edessään, mutta pienimmät pikkukeskoset ovat syntyneet tällä viikolla ja selvinneet.

Raskausviikon 24 alussa sikiö on 21 viikkoa vanha, 28cm pitkä ja painaa noin 500g.

Kovat äänet saattavat saada sikiön säikähtämään ja potkaisemaan kohdun seinämää. Keuhkot jatkavat kehittymistään ja niissä alkaa kehittymään tällä viikolla tärkeää ainetta surfaktanttia. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja ennenaikaisesti syntyneillä. Jos ennenaikaisen syntymän uhka on, sikiölle annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja nopeammin.

Sokerirasituskoe tehdään raskausviikoilla 24-28 ja sillä selvitetään äidin riskiä raskausajan diabetekseen. Se tehdään nykyään jo melkein kaikille äideille, mutta siihenkin on olemassa kriteerit, millä perusteella se nähdään tarpeelliseksi tehdä. 

Voit lukea lisää raskausdiabeteksesta ja sokerirasituskokeesta: https://www.diabetes.fi/diabetes/raskausdiabetes

Raskausviikon 23 alussa sikiö on 20 viikkoa vanha, 27cm pitkä ja painaa noin 450g.

Sikiö alkaa jo liikutella silmiään ja heilutella käsiä ja jalkojaan vimmatusti. Saatat tuntea liikkeet jo hyvinkin selvästi. Jalkojen ja käsien lihakset voimistuvat, jolloin liikkeetkin tuntuvat voimakkaammin. Pojilla kivekset alkavat laskeutua kohti kivespusseja.

Saatat huomata raskausarpia, kun ihosi yrittää sopeutua ja pysyä kasvavan kohdun tahdissa. Raskausarpia syntyy, kun iho venyy ja ihonalaiseen kerrokseen syntyy repeämiä. Raskausarvet ovat alkuun punaisia, mutta vaalenevat synnytyksen jälkeen.

Muistathan, että potkujen tuntemukset ovat jokaisella yksilöllisiä ja siihen vaikuttaa istukan paikka, kohdun ja lapsen asento jne. Älä vertaa omaa raskauttasi muihin, vaan nauti sinun ja vauvasi yhteisestä matkasta!

Jos lapsesi syntyisi tällä viikolla, se olisi pikkukeskonen. Sillä olisi paljon isoja haasteita edessään, mutta pienimmät pikkukeskoset ovat syntyneet tällä viikolla ja selvinneet.

Raskausviikon 24 alussa sikiö on 21 viikkoa vanha, 28cm pitkä ja painaa noin 500g.

Kovat äänet saattavat saada sikiön säikähtämään ja potkaisemaan kohdun seinämää. Keuhkot jatkavat kehittymistään ja niissä alkaa kehittymään tällä viikolla tärkeää ainetta surfaktanttia. Sen ansiosta keuhkot eivät mene kasaan, kun lapsi hengittää ulos. Surfaktantin puute on yksi suurimpia vaaroja ennenaikaisesti syntyneillä. Jos ennenaikaisen syntymän uhka on, sikiölle annetaan steroideja sisältävä ruiske, joka kehittää lapsen keuhkoja nopeammin.

Sokerirasituskoe tehdään raskausviikoilla 24-28 ja sillä selvitetään äidin riskiä raskausajan diabetekseen. Se tehdään nykyään jo melkein kaikille äideille, mutta siihenkin on olemassa kriteerit, millä perusteella se nähdään tarpeelliseksi tehdä. 

Voit lukea lisää raskausdiabeteksesta ja sokerirasituskokeesta: https://www.diabetes.fi/diabetes/raskausdiabetes

lataa tästä maksuton opas

Saat sähköpostiisi harjoitteluohjeet sekä raskausajalle että synnytyksen jälkeiselle ajalle

mamamove harjoitteluohjeet raskaana oleville

Raskausviikot 25-43 - Raskauden viimeinen kolmannes

Viimeisen raskauskolmannekseen mennessä sikiön elintoiminnot ovat jo kypsyneet ja viimeisten raskausviikkojen aikana sikiö jopa kolminkertaistaa oman painonsa ja alkaa olemaan päivä päivältä valmiimpi elämään kohdun ulkopuolella.

Sikiön kova kasvu vaikuttaa väistämättä äidin vointiin, nämä näkyvät yleensä fyysisinä vaivoina ja rajoitteina. Äitiysloma alkaa kuukautta ennen laskettua-aikaa, jolloin kerätään voimia synnytykseen ja erityisesti vauva-aikaa varten.

Raskausviikot 25-43 - Raskauden viimeinen kolmannes

Raskausviikon 25 alussa sikiö on 22 viikkoa vanha, 29cm pitkä ja painaa noin 650g.

Kuuloaisti kehittyy ja sikiö kuulee äänet kohtuun asti. Sikiö tunnistaa äänesi ja esimerkiksi muistaa lempilaulusi myöhemminkin. Sen lisäksi tasapainoelin alkaa muodostua ja sikiö hahmottaa itsensä ja asentonsa entistä paremmin. 

Sikiö alkaa täyttää kohdun ja tunnet liikkeet vielä selvemmin.

Pikkuhiljaa painopiste alkaa vatsan kasvaessa siirtyä eteen ja alaspäin. On erityisen tärkeää muistaa pitää hyvä ryhti, nimittäin usein äidit vaistomaisesti nojaavat ylävartaloaan taaksepäin tasatakseen vatsan painoa. Silloin usein selkälihakset kipeytyy ja ryhti huononee, jolloin selkärangalle aiheutuu turhaa painetta ja rasitusta.

Raskausviikon 26 alussa sikiö on 23 viikkoa vanha, 30cm pitkä ja painaa noin 800g.

Silmäripset ilmestyvät silmäluomiin tällä viikolla ja pidempiä hiuksia alkaa kasvaa päähän. Sikiö alkaa näyttää jo pieneltä sopusuhtaiselta vauvalta.

Jos lapsi alkaisi syntymään ennenaikaisesti, näillä viikoilla hänellä olisi jo hyvät mahdollisuudet selviytyä. 

Vatsan iho voi alkaa kutista näillä viikoilla, koska vatsa kasvaa ja iho joutuu venymään. Vatsan ihoa ei kannata raapia, vaan öljytä ja rasvata huolella joka päivä. Rasvauksen jälkeen ihosta tulee kostea ja kimmoisa, jolloin ihon on myös helpompi venyä. Säännöllisellä rasvauksella ja kosteutuksella voidaan osittain ehkäistä mahdollisia raskausarpia. Toki raskausarpien syntyyn vaikuttaa myös moni muu asia.

Raskausviikon 27 alussa sikiö on 24 viikkoa vanha, 31cm pitkä ja painaa noin 900g.

Sikiö alkaa reagoida kohdun ulkopuolelta tulevaan valoon. Mitä pinkeämmäksi vatsa kasvaa ja iho kiristyy, sitä enemmän valoa suodattuu kohtuun.

Seuraava kuukausi on ison kasvun aikaa se sikiölle sekä pituudessa että painossa. Myös vatsa kasvaa kovaa vauhtia, joten ihon kosteuttaminen on viimeistään nyt jo tärkeää kun iho alkaa kunnolla venymään

Raskausviikon 28 alussa sikiö on 25 viikkoa vanha, 32 cm pitkä ja painaa noin 1000g. 

Nyt ollaan jo loppusuoran alussa, nimittäin tällä viikolla alkaa raskauden viimeinen kolmannes. Olet varmasti jo huomannut, että hengästyt helposti toimissasi. Tämä johtuu siitä että ylöspäin työntyvä kohtu työntää sisäelimiäsi ylöspäin rintaonteloon. Sen vuoksi syvään hengittäminen on hankalampaa ja hengästyt tavallista helpommin. Keuhkojesi hapenottokapasiteetti on kuitenkin raskauden aikana suurempi kuin muulloin. Kehossasi lisääntynhyt verimäärä on lisääntynyt lapsen hapensaannin turvaamiseksi ja hapekasta verta riittää varmasti molempien tarpeisiin.

Nauti liikkunnasta edelleen, on tärkeää vahvistaa lihaksiasi ja koko kehoasi tulevia viikkoja varten ja synnytystä varten. Äidin liikunnallisuus vahvistaa myös sikiön sydäntä ja verisuonia.

Sikiön uni- ja valverytmi alkaa olla jo huomattavasti selkeämpi ja aistit terävöityvät. Tällä viikolla sikiö alkaa availla silmiään. Olet ehkä huomannutkin ja pannut merkille, mihin aikaan päivästä sikiö on aktiivinen ja milloin on unien aika. Usein uni- ja valverytmit toistuvatkin päivittäin samaan aikaan ja usein syntymän jälkeen sama rytmi jatkuu, joka sikiöllä on ollut loppuraskaudessa.

Raskausviikon 29 alussa sikiö on 26 viikkoa vanha, 33,5 cm pitkä ja painaa noin 1100g.

Sikiö osaa jo avata ja sulkea silmiään tietoisesti sekä imeä ja niellä. Keuhkot ovat kehittyneen niin, että ne pystyvät hengittämään ilmaa. Lisäksi sikiön keskushermosto on jo niin kehittynyt, että hän itse pystyy säätelemään omaa ruumiinlämpöään. Puuttuva rasvakerros kuitenkin tekee hankalaa siitä kohdun ulkopuolella, sillä sikiön kehosta tällä hetkellä rasvaa on vasta 2-3%. Näillä raskausviikolla myös poikien kivekset laskeutuvat kivespusseihin.

Olet saattanut huomata närästyksen oireita, jotka kuuluvat melko monen odottajan loppuraskauteen. Närästys ja happamat röyhtäisyt voivat olla jopa todella voimakkaita näillä raskausviikoilla. Oireet johtuvat, siitä että raskauden aikana ruokatorven ja mahalaukun välissä sijaitseva sulkijalihas heikentyy ja siksi mahahappoja pääsee helpommin ylös ruokatorveen.

  • Jos kärsit raskauden aikaisesta närästyksestä on tärkeä keskittyä syömään rauhallisesti ja pureskelemaan huolella. Myös pienemmät annoskoot, eri ruoka-aineiden testaaminen sekä makuuasennon tai kumartelun välttäminen heti ruokailun jälkeen voivat lieventää närästystä.

Raskausviikon 30 alussa sikiö on 27 viikkoa vanha, 35 cm pitkä ja painaa noin 1350g.

Tällä raskausviikolla lapsen pää alkaa olemaan oikean kokoinen suhteessa muuhun hänen kehoonsa ja aivot alkavat olla myös kehittyneet. Lapsella on jo muisti ja hän alkaa reagoimaan tapahtumiin. Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että tutut äänet, kuten musiikki voivat rauhoittaa sikiön liikkeitä ja sydämen sykettä. Nämä toistuvat muistin kehittyessä.

Painosi nousee nyt raskauden viimeisellä kolmanneksella nopeasti, vaikkakin painonousu on todella yksilöllistä. Painonnousua tarkkaillaan neuvolakäynneillä tiuhaan ja alan ammattilaiset osaavat antaa ohjeita ja apua tarvittaessa.

Loppuraskaudessa saatat tuntea itsesi jo hieman väsyneemmäksi tai sitten olet täynnä tarmoa. Muista nauttia ainutlaatuisista hetkistä kun tunnet sisälläsi jo vahvoja liikkeitä. Pienet levähdystauot arkiaskareiden lomassa ovat loistavia hengähdystaukoja: Käy makuulleen, kuulostele ja tunnustele liikkeitä, näitä tuntemuksia tulee varmasti myöhemmin ikävä!

Raskausviikon 31 alussa sikiö on 28 viikkoa vanha, 36 cm pitkä ja painaa noin 1600 g.

Sikiön aivot kehittyvät kovaa vauhtia ja hän tulee yhä enemmän tietoiseksi itsestään ja ympäristöstään. Untuvakarvoitus alkaa hävitä ja esimerkiksi hiukset alkavat erottumaan selkeämmin päästä. Untuvakerros säilyy pisimpään lapsen selässä ja olkapäillä, jota voi ihastella vielä vastasyntyneeltä.
Näiden raskausviikkojen aikana ihonalainen rasvakerros paksuuntuu ja silottaa ihoa. Rasva eristää ja toimii tärkeänä energian lähteenä syntymän jälkeisinä päivinä.

Saatat alkaa jo tuntemaan sikiön potkuja enenevissä määrin kylkiluiden ja pallean suunnalla, myös lantionalueella tai lonkan tienoilla voit tuntea kovan päälaen, joka tarkoittaa sitä että sikiö on kääntynyt pää alaspäin, valmistautumaan synnytykseen.

Raskaus alkaa olemaan jo niin pitkällä, että vatsa painaa ja sen koko alkaa rajaamaan normaaleja liikeratoja. Lantion alueen liitokset ja lantionpohjan lihakset löystyvät vatsan painosta sekä synnytykseen valmistelevan relaksiini-hormonin vaikutuksesta. Lantion löystyminen voi aiheuttaa kiputiloja, joita kutsutaan liitoskivuiksi. Liitoskivuista on tulossa oma artikkelinsa, josta saat mm. vinkkejä niiden lieventämiseen!

Raskaana ollessa kehon nestemäärä tavanomaista suurempi, ja samanaikaisesti hormonit veltostuttavat osaa lihaksistosta. Tämän johdosta verisuonten läpät, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen, toimivat huonommin ja verenkierto hidastuu. Syntyy suonikohjuja – ja peräpukamia. Raskaana ollessa kehon nestemäärä on lisääntynyt ja samanaikaisesti hormonit veltostuttavat osaa lihaksistosta. Verisuonten läpät, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen toimivat huonommin ja verenkierto hidastuu. Tämän vuoksi osalle raskaana olevista voi kehittyä suonikohjuja. Myös peräpukamat ovat yleisiä raskauden aikana. Säännöllinen liikunta sekä jalkojen lepuuttaminen jalat vatsaa korkeammalla parantaa veren virtaamista takaisin sydämeen ja voi ehkäistä suonikohjujen ja peräpukamien syntymistä.

Raskausviikon 32 alussa sikiö on 29 viikkoa vanha, 37 cm pitkä ja painaa noin 1750 g.

Joko olet tuntenut sikiön hikottelua?
Hikka saattaa tuntua pieninä nykivinä liikkeinä. Tällä nikottelulla on tarkoituksensa, sillä se valmistaa sikiön keuhkoja hengittämiseen. Lisäksi sikiö harjoittelee jo reippaasti nielemistä ja pissaa sen vuoksi jopa puolisen litraa virtsaa lapsiveteen päivittäin. Äkkiseltään saattaa kuulostaa epähygieeniseltä, mutta lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti.


Vatsan kasvaessa iho venyy ja näin valoa pääsee yhä enemmän kohtuun. Näillä raskausviikoilla sikiö voi jo reagoida valoon, kurkotella sitä kohti tai yrittää seurata sitä silmillään.

Loppuraskaudessa keho alkaa valmistautumaan tulevaan synnytykseen ja olet jo saattanut tuntea harjoitussupistuksia. Harjoitussupistuksissa vatsalihakset jännittyvät ja vatsa tuntuu kiinteältä. Nämä eivät ole yleensä kivuliaita tai kontrolloitavissa. Harjoitussupistukset eroavat oikeista supistuksista sillä, että ne ovat yleensä epäsäännöllisiä ja häviävät asentoa vaihtaessa tai liikkeessä. Oikeat supistukset eivät katoa minnekään, vaan niiden voimakkuus kasvaa tasaisesti.

P.s. Jos odotat kaksosia, kohtusi on todennäköisesti yhtä iso nyt kuin laskettuna aikana synnyttävän yhden lapsen äidin!

Raskausviikon 33 alussa sikiö on 30 viikkoa vanha, 38 cm pitkä ja painaa noin 1800 g.

Sikiön pituuskasvu alkaa näillä raskausviikoilla hidastumaan, mutta paino alkaa nousta. Sikiä kerää rasvakudosta kehoonsa ja valmistautuu elämään kohdun ulkopuolella. Sikiön massan kasvaessa kohdussa oleva tila alkaa käydä pieneksi. Tästä syystä sikiö alkaa koukistamaan jalkojaan ja kiertymään yhä tiivimmälle kippuralle. On hyvin normaalia, että potkut eivät ole enää yhtä voimakkaita ja liikkeet saattavat tuntua enemmän vauvan muljahduksilta kohdussa.

Näillä viikoilla syntynyttä lasta kutsutaan keskoseksi. Selviytymisennuste on kuitenkin erittäin hyvä, sillä kriittisimmät viikot ovat jo takanapäin. Todennäköistä on, että vastasyntynyttä keskosta seurataan 1-3 viikkoa syntymän jälkeen sairaalassa.
Keskosilla yleisin ongelma ennenaikaisuuden vuoksi on verensokerin ylläpitäminen maksan ja muiden sisäelimien harjoitellessa vielä toimintaansa. Maksa ei kykene käsittelemään veren punasolujen hajoamistuotteita ja vereen alkaa kertyä bilirubiinia. Tästä voi syntyä ns. keltaisuutta, jota hoidetaan sinivalohoidolla. Hengitystä täytyy myös tarkkailla hengityskatkosten vuoksi, sillä näin pieni vauva voi “unohtaa”, ettei olekaan enää kohdussa.

Närästysoireet saattavat nyt vaivata entistä enemmän kasvavan kohdun myötä.
Syö pieniä annoksia, jotta mahalaukku ei täyty kerralla liiaksi.
Kokeile lieventää poltetta hapanmaitotuotteilla, nämä helpottavat monen oireita!
Synnytys lähestyy ja se saattaa mietityttää ja herättää monenlaisia tunteita. Jokainen synnytys on ainutlaatuinen kokemus ja sen kulkua ei voi etukäteen ennustaa. Synnytysvalmennusta tarjotaan äitiysneuvolassa, joka sisältää hyvää tietoa synnytykseen ja vanhemmuuteen valmistautumisesta.
Synnytykseen liittyvistä toiveista ja ajatuksista on hyvä puhua rohkeasti äitiysneuvolassa, jossa he osaavat auttaa.

Raskausviikon 34 alussa sikiö on 31 viikkoa vanha, 38 cm pitkä ja painaa noin 1800 g.

Sikiön aivotoiminta on jo niin kehittynyt, että hän alkaa näkemään unia. Nopea sikiön massan kasvu jatkuu kerätessään itselle rasvakerrosta. Hermoyhteydet ja aivojen poimut ovat kasvaneet siihen pisteeseen, että hänellä on mahdollisuus nähdä unia. Myös sikiön pupillit alkavat reagoimaan valoon.

Onko raskaus alkanut vaikuttamaan yöuniisi?

Monien odottajien unet muuttuvat loppuraskaudessa katkonaisiksi mahan kasvaessa ja kiristäessä keskivartaloa. Suuri kohtu painaa myös virtsarakkoa, joka useimmalla vaatii yön aikana useamman pissalla käyntikerran. Raskausmahan ollessa jo iso, oikean asennon löytäminen sängyssä saattaa olla hankalaa. Kokeile ottaa itsellesi tyynyjä tukemaan vartaloasi ja mahaa! Esimerkiksi tyynyt jalkojen välissä ja vatsan kohdalla voivat tasapainottaa kehoa ja auttaa saamaan miellyttävämmän nukkumisasennon.

Raskausviikon 35 alussa sikiö on 32 viikkoa vanha, 41 cm pitkä ja painaa noin 2300 g.

Sikiö harjoittelee jo näillä raskausviikoilla kohdussa nukkumisen ja valveillaolon eroa. Hän aukoo silmiään hereillä ollessa ja sulkee ne nukkuessaan. Myös tämä taito on todella tarpeellinen syntymän jälkeen.

Näillä raskausviikoilla syntyessään lapsesi laskettaisiin enää “hieman ennenaikaiseksi” keskoseksi. Hieman ennenaikaiseksi lasketaan ennen 37. raskausviikkoa syntyneet lapset ja siitä viikosta lähtien he ovat täysiaikaisia.
“Hieman ennenaikaiset ” keskoset eivät välttämättä tarvitse lainkaan erityistä tarkkailua tai hoitotoimenpiteitä, mutta syöminen saattaa käynnistyä täysiaikaista hitaammin. Myös keltaisuutta saattaa esiintyä maksan vielä harjoitellessa toimintaansa.

Olet varmaan huomannut, kuinka raskaushormonit ovat kasvattaneet rintojasi ja myös maitorauhaset alkavat täyttymään maidolla. On normaalia, että rinnoista saattaa tihkua nestettä. Tätä kellertävää ensimaitoa kutsutaan kolostrumiksi, joka on täynnä vasta-aineita ja on erittäin ravitsevaa. Vastasyntyneen vatsa on vain marmorikuulan kokoinen, joten sinne mahtuu vain hyvin pieni määrä ravitsevaa ensimaitoa.
Monet odottajat jäävät näihin aikoihin äitiyslomalle. Äitiysvapaa alkaa 30-50 arkipäivää ennen laskettua aikaa. Nämä raskausviikot ovat tärkeää aikaa kerätä voimia tulevaan synnytykseen ja uudenlaiseen arkeen.

Tee niitä asioita, joista nautit eniten ja muista levätä!

Raskausviikon 36 alussa sikiö on 33 viikkoa vanha, 42,5 cm pitkä ja painaa noin 2500 g.

Sikiö on nyt lähes täysin kehittynyt, mutta ei vielä aivan valmis tähän maailmaan. Sen tärkein tehtävä on kasvaa kohdussa vielä muutaman viikon ajan. Sikiö kerryttää massaa nyt hurjaa tahtia, jopa 200 grammaa viikossa.
Mikäli synnytys alkaa näillä raskausviikoilla lapsi todennäköisesti tarvitsee hoitoa esimerkiksi keltaisuuden vuoksi.

Sikiön kosketusrefleksi on kehittynyt jo täydelliseksi kämmenissä. Jos voisit tarjota sormeasi sikiön kämmenelle, hän pystyisi jo tarttumaan siihen. Hän hapuilee jo kohdussa otetta napanuorasta ja tutkii sitä puristelemalla.

Mikäli sikiö ei ole vielä kääntynyt pää alaspäin vaan hänellä on jalat kohti kylkiluita sanotaan hänen olevan “perätilassa”. Tässä tapauksessa ja näillä raskausviikoilla tehdään yleensä synnytystapa-arvio, jonka avulla määritetään vauvan mahdollisuudet syntyä alakautta ja puntaroidaan, onko tarvetta sektiolle. Perätilassa olevaa lasta voidaan myös yrittää kääntää sairaalaolosuhteissa, tekemällä ns. “ulkokäännöstä”, jossa lasta yritetään kääntää vatsanpeitteiden päältä.

Oletko pakannut vielä sairaalakassia?

Viralliseen laskettuun aikaan on vielä kuukausi, mutta sairaalakassi on hyvä pakata odottamaan. Kaikki lapset eivät odota laskettuun aikaan, joten on tärkeää valmistautua synnytykseen ja sairaalakassi on siihen yksi hyvä askel.

Lapsesi kuulo ja muisti ovat tällä hetkellä jo hyvin kehittyneet, joten edelleen kannattaa hyräillä esimerkiksi kehtolaulua, jota voit käyttää myös syntymän jälkeen. Tämä auttaa lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi kohdun ulkopuolella.

Raskausviikon 37 alussa sikiö on 34 viikkoa vanha, 44 cm pitkä ja painaa noin 2700 g.

Kohdussasi liikkuu jo suloisuutta ja pyöreyttä saanut pieni vauva. Rasvakerroksen kerääminen on alkanut tuottaa tulosta ja ihopoimuja kehittyy esimerkiksi polviin, ranteisiin ja niskaan. Rasvakerroksen paino on nyt noin 15% sikiön painosta ja osuus nousee synnytykseen asti. Synnytyksen jälkeen lapsen paino kääntyy laskuun hetkeksi, koska ravinnon saanti kokee muutoksen istukasta saadusta ravinnosta ulkoiseen ruokintaan. Painonlasku on täysin normaalia ja kääntyy nousuun normaalisti parin päivän jälkeen syntymästä.

Tällä hetkellä voit huomata hengästyväsi entistä helpommin, sillä kohtu on nyt korkeimmillaan rintalastan alapuolella. Tämä aiheuttaa monelle odottajalle hengästymisen lisäksi ruoansulatusvaivoja sekä kipua kylkikaaren alla. Lapsi ja kohtu painavat rintakehää ylöspäin ja samalla alimmat kylkiluut joustavat ulospäin. Lohdutuksen sanana tämä hieman tukalampi jakso päättyy kohta ja pystyt taas hengittämään helpommin!


Lapsen pää kiinnittyy näillä raskausviikoilla lantioon ja kohtu laskeutuu alemmas. Kun kohdun painopiste siirtyy alemmas tämä lisää yleensä painetta virtsarakkoon ja pissaamisen tarve lisääntyy.

On ymmärrettävää, että ison vatsan kanssa eläminen alkaa olemaan jo melko tukalaa ja haaveet omasta vanhasta kehosta saattavat olla mielen päällä…
Muista silti nauttia näistä viimeisistä raskausviikoista, tulet vielä haikeana muistelemaan tätä aikaa!

Oletko pakannut vielä sairaalakassia?

Viralliseen laskettuun aikaan on vielä kuukausi, mutta sairaalakassi on hyvä pakata odottamaan. Kaikki lapset eivät odota laskettuun aikaan, joten on tärkeää valmistautua synnytykseen ja sairaalakassi on siihen yksi hyvä askel.

Lapsesi kuulo ja muisti ovat tällä hetkellä jo hyvin kehittyneet, joten edelleen kannattaa hyräillä esimerkiksi kehtolaulua, jota voit käyttää myös syntymän jälkeen. Tämä auttaa lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi kohdun ulkopuolella.

Raskausviikon 38 alussa sikiö on 35 viikkoa vanha, 46 cm pitkä ja painaa noin 2950 g.

Lapsesi on nyt virallisesti täysiaikainen. Sikiön kehityksessä ei tapahdu enää suurempia askeleita, vain pientä hienosäätöä. Sikiö keskittyy kasvattamaan rasvakerrostaan synnytykseen asti.

Synnytys on jo lähellä. Toisilla se voi lähteä käyntiin siinä silmänräpäyksessä ja toisilla odotus voi kestää vielä kuukauden. Et voi tietää kumpaan joukkoon sinä kuulut.  Synnytyksen odottelun sijaan kannattaa nauttia jäljellä olevasta raskausajasta. Tee niitä asioita mistä nautit ja saat voimaa! On hyvä myös käsitellä oman raskausajan päättymistä, ajatus voi olla samalla sekä innostava, pelottava, mutta voi tuntua myös haikealta. 

Oletko vielä ottanut kuvaa raskausmahasta muistoksi? Ota viimeistään nyt!
Ajatus voi nyt tuntua epämukavalta, mutta se on varmasti tärkeä muisto sinulle ja lapsellesi myöhemmin.

Raskausviikon 39 alussa sikiö on 36 viikkoa vanha, 48 cm pitkä ja painaa noin 3200 g.

Sikiön luusto vahvistuu päivä päivältä ja esimerkiksi käden otteet ovat yhä lujempia. Kuitenkaan kaikki kehon osat eivät ole vielä kovia synnytykseen mennessä ja sillä on syynsä. Lapsen päälaen aukileet eivät ole vielä luutuneet, sillä ne joustavat synnytyksessä sekä pään vauhdikkaan kasvun aikana kahden ensimmäisen ikävuoden ajan. Aukileiden ansiota lapsen pää mukautuu synnytyskanavaan ja tämä saattaa näkyä lapsen pään muodossa heti syntymän jälkeen, mutta palautuu kyllä nopeasti luonnolliseen muotoonsa.

Oletko huomannut olossa heikotusta selinmakuulla ollessasi?

Makuuasennossa tai kauemmin paikallaan istuessa odottaja saattaa tuntea olonsa huteraksi ja pahoinvoivaksi. Suuri kohtu painaa herkästi selkärangan lähellä yhtä isointa laskimoa ja hidastaa veren virtaamista takaisin sydämeen, josta oireet johtuvat. Se ei ole vaarallista, mutta epämukavaa ja vaiva korostu usein selinmakuulla. Monille makuuasennoista paras on olla vasemmalla kyljellään, sillä silloin kohdun paino vaikuttaa vähiten verenkiertoon.

Raskausviikon 40 alussa sikiö on 37 viikkoa vanha, 49 cm pitkä ja painaa noin 3400 g.

Tällä hetkellä lapsesi pää ja vatsa ovat nyt ympärysmitaltaan suurin piirtein yhtä suuret. Kohdussa oleva tila on aika vähissä ja sikiö on käpertynyt niin pieneen tilaan kuin mahdollista. 

Raskausmaha on jo aika pinkeä ja siksi voit erottaa sikiön pienetkin liikkeet jo mahan päältä.

Äidin vasta-aineita siirtyy nyt loppuraskaudessa istukan kautta lapseen. Jotkut vasta-aineet siirtyvät myös lapsiveteen, jotka sikiö nieleskellessään saa ne sitäkin kautta itselleen. Nämä vasta-aineet suojaavat lasta osalta sairauksia ensimmäisten elinkuukausien aikana ja ovat siksi todella tärkeitä. 

Ennen syntymää saadut vasta-aineet toimivat tehokkaimmin ensimmäisen puolen vuoden ajan. Lisäksi imetyksen aikana lapsi saa uusia vasta-aineita ja aiemmin saadut vahvistuvat, sillä vasta-aineita kulkeutuu myös äidinmaitoon.

Jaksathan vielä odottaa ja ottaa riittävän rauhallisesti! Ihanteellisin ja riskittömin synnytystilanne on kun sen annetaan käynnistyä luonnollisella tavalla. Yritä valmistautua henkisesti siihen, että vielä voi kulua synnytykseen viikko tai jopa kolme. Nyt on aika kerätä voimia lähestyvään synnytykseen ja vauva-aikaan. Jos edellinen yö on ollut jostain syystä katkonainen, muista olla itsellesi lempeä ja kerätä voimia päivällä, koskaan ei tiedä milloin synnytys alkaa!

Raskausviikon 41 alussa sikiö on 38 viikkoa vanha, 51 cm pitkä ja painaa noin 3600 g.

Lapsesi laskettu aika on koittanut, mutta tosiasiassa vain 4% lapsista syntyy laskettuna aikana. Sikiö on nyt tarpeeksi kehittynyt ja kypsynyt, mutta hän itse päättää milloin on aika tulla maailmaan. Synnytyksen alkamisen syytä ei tiede ole vielä pystynyt selvittämään, joten nyt ei auta kuin odottaa kärsivällisesti.

Sikiöllä on jo ihanan pyöreä olomuoto, sillä sikiön suuri maksa tekee vatsasta pyöreän. Hänen ihonsa on vielä läpikuultavan ohut ja ryppyinen. Rintakehä erottuu aiempaa selkeämmin, koska keuhkot valmistautuvat hengittämiseen. 

Tiesitkö, että vauvan itkiessä ensimmäisinä viikkoinaan hänellä ei tule kyyneleitä?

Tämä johtuu siitä etteivät kyynelkanavat ole vielä täysin kehittyneet.

Raskausviikon 42 alussa sikiö on 39 viikkoa vanha, 52 cm pitkä ja painaa noin 3800 g.

Älä ole huolissasi, vaikka laskettu aikasi on ohitettu eikä synnytyksesi ei ole vielä käynnistynyt!

Kun raskaus menee kymmenen päivää yli lasketun ajan, odottavalle äidille järjestetään kontrolliaika synnytysosastolle tai äitiyspoliklinikalle. Tarkastuksessa arvioidaan kohdunkaulan tilanne, joka kertoo milloin ja miten synnytys mahdollisesti suunnitellaan käynnistettäväksi. Synnytykset käynnistetään Suomessa yleensä viimeistään 43. raskausviikon alussa, sillä synnytyksen riskit lisääntyvät ensi viikon aikana.

Tällä hetkellä on tärkeintä, että pidät hyvää huolta itsestäsi ja omasta hyvinvoinnistasi ilman ylimääräisiä murheita. Keskity kuulostelemaan lapsesi liikkeitä ja omaa vointiasi, sillä se antaa itsevarmuutta tuleviin päiviin!

Raskausviikon 43 alussa sikiö on 40 viikkoa vanha, 53 cm pitkä ja painaa noin 4000 g.

Nyt raskaus lasketaan yliaikaiseksi ja tulevina päivinä pääset pohtimaan yhdessä lääkärin ja kätilön kanssa käytäntöä ja ajankohtaa synnytyksen käynnistämiseen sinun ja lapsesi vointia arvioiden.

Mikäli et olisi toivonut synnytystä käynnistettäväksi, muista että Suomessa kaikista synnytyksistä käynnistetään joka neljäs. Ja käynnistämiseen päädytään monien eri syiden vuoksi, joista yliaikaisuus on vain yksi niistä. 

Käynnistys herättelee kehoasi aloittamaan synnytystä, joka yleensä hieman pidentää synnytyksen pituutta ja voi vaatia osakseen enemmän kivunlievitystä. 

Tärkeintä kuitenkin on, että sinä ja lapsesi voitte mahdollisimman hyvin. Enää ei mene kauaa kun saat lapsesi syliin!

Lähteet: 

Vau.fi, Raskausviikot 2020. https://www.vau.fi/raskaus/raskausviikot/

Terveyskylä.fi / Naistalo.fi, Raskaus ja synnytys, Raskauden tuomat muutokset ja yleiset huolenaiheet 2019. https://www.terveyskyla.fi/naistalo/raskaus-ja-synnytys/raskauden-tuomat-muutokset-ja-yleiset-huolenaiheet

Suosituimmat artikkelit:

alaselkäkipu raskausaikana

Alaselkäkipu raskausaikana on yleinen vaiva

Erilaiset selkävaivat ovat hyvin yleinen ongelma raskausaikana. Alaselkäkipu on selkäranka- tai lihasperäistä, ja sille altistavat muun muassa huono lihaskunto, ylipaino ja työssä tuleva kuormitus. Alaselkäkipua voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä liikunnalla sekä huolehtimalla ergonomiasta ja lihaskunnosta.

Lue Lisää »
liitoskivut raskausaikana

Liitoskivut valmistavat kehoa synnytykseen

Raskausaikana keho muuttuu ja valmistautuu uuden elämän syntyyn. Osa odottavista äideistä kärsii häpyluuliitoksen löystymisestä aiheutuvista kivuista, joita kutsutaan liitoskivuiksi. Liitoskivut ovat vaarattomia, mutta odottajalle ikäviä ja jopa invalidisoivia. Kipuja on onneksi mahdollista helpottaa.

Lue Lisää »
kohdun laskeuma artikkeli

Kohdun laskeuma

Mikä se on ja millaisia oireita se aiheuttaa? Miljoonat naiset ympäri maailmaa kärsivät erilaisista lantionpohjaan liittyvistä ongelmista ja jopa puolelle kehittyy gynekologinen laskeuma jossain vaiheessa elämäänsä. Näistä vain 10-20% hakeutuut hoitoon vaivan vuoksi.

Lue Lisää »