Raskausaikana olisi hyvä välttää liian kovaa ja kuormittavaa liikuntaa (esimerkiksi lankkuasennoissa tehtävät liikkeet, kovat ponnistukset isoilla painoilla tai vatsarutistukset), jotka kuormittavat kaikki jännesaumaa. Kovien ja raskaiden liikkeiden sijaan olisi hyvä harjoittaa syviä lihaksia, jotta yhteys vatsan tukee säilyisi. Tämä tarkoittaa niin lantionpohjan kuin syvän poikittaisen vatsalihaksen tietoista aktivoimista ja harjoittamista.
Raskausaikana kannattaa keskittyä lantionpohjalihasten treenaamiseen ja rentouttamiseen, keskivartalon syvän tuen vahvistamiseen sekä lempeään liikkumiseen rajujen treenien sijaan. Tiedetään, että raskaudenaikainen sekä synnytyksen jälkeinen vääränlainen liikunta ( joko turhan raskas, jännesaumaan painetta aiheuttava tai liian vähäinen) voivat altistaa erkaumalle ja huonontaa palautumisennustetta.
Lantionpohjan lihasten harjoittelusta on hyötyä jo raskausaikana ja erityisesti synnytyksen jälkeen. Raskausaikana tehdyt lantionpohjalihasharjoitteet auttavat synnytyksessä, koska osaat käyttää lantionpohjaa oikein. Osaat aktivoida lantionpohjanlihaksia, mutta osaat myös rentouttaa ne synnytyksen avautumisvaiheessa. Lantionpohjalihasten tunnistaminen ja harjoitteleminen synnytyksen jälkeen on helpompi aloittaa, kun olet jo treenaillut niitä raskauden aikana.
Lantionpohjalihasten tunnistamisen ja treenaamisen voi aloittaa välittömästi synnytyksen jälkeen. Lantionpohjan treenaaminen synnytyksen jälkeen nopeuttaa haavojen ja vaurioiden parantumista, koska aineenvaihdunta ja verenkierto lisääntyy kyseisellä alueella harjoittelun myötä. Myös lihasten palautuminen synnytyksestä on nopeampaa.
Lantionpohja, joka toimii vatsakapselin lattiana, vaikuttaa keskeisesti vatsalihasten toimintaan ja näin ollen myös selän hyvinvointiin. Vatsalihakset ja lantionpohja sekä muut keskivartalon syvät tukilihakset toimivat saumattomasti yhteistyössä. Jos näistä yhdessä osassa on heikkoutta tai toimintahäiriötä, vaikuttaa se kaikkien lihasten toimintaan. Eli jos lantionpohjalihakset ovat heikot, eivätkä toimi oikein, aiheuttaa se toimintahäiriötä koko keskivartalon alueelle. Lantionpohjan lihasten harjoittelusta on hyötyä niin odottajalle, synnyttäneelle kuin maija meikäläisellekin.
Lantionpohjalihaksia olisi hyvä treenata 3-5 kertaa viikossa monipuolisesti. Monipuolisuus tarkoittaa kesto-, nopeus- ja maksimivoimaa sekä eri asennoissa tapahtuvaa harjoittelua. Tarkemmin lantionpohjalihaksista ja sen harjoittelusta voit lukea artikkelistani.
Liikuntaa ei kannata unohtaa tai lopettaa raskausaikana. Säännöllinen ja omalle keholle sopiva liikunta vähentää mahdollista turvotusta tai painon nousua raskausaikana, jotka voivat myös osaltaan venyttää jännesaumaa.
Lempeä liikunta ja terveellinen ruokavalio tekevät raskausajastasi mahdollisimman ihanan kokemuksen sekä mielelle, että keholle. Raskaus ja liikunta – artikkelista saat lisätietoa raskauden aikaisesta liikunnasta ja sen tuomista hyödyistä!
Lue myös tietoa juoksusta synnytyksen jälkeen, jotta et lähtisi liian nopeasti rasittamaan kehoasi liikaa,
juoksu synnytyksen jälkeen liian nopeasti voi haitata palautumista.